New Home for Retired Couple

Cape Town





NEW HOME FOR RETIRED COUPLE

The client is a recently retired businessmen who has moved with his wife from the busy city to a sea side village. The accommodation requirements include luxury size bedrooms and en-suite bathrooms, separate studies, large entertainment areas with good flow to wind free covered outdoor areas which take advantage of the sea and mountain views, three car garages with under cover secure links to the houses, kitchen and laundry spaces and separate facilities for extended families to come on holidays.

The site is sloped and garages need to be accommodated in a basement level with two floors of accommodation above. The client chose to live on the middle floor leaving separate bedroom/bathroom and small kitchen facilities on the top floors for extended families to stay in on holiday. A central stairway links the floors and the entrance area and divides the public from the private realms of the house.

Views dictate the locations of windows and the angled sites dictate the shapes of the plans. The house plan is a sort of U shape around a back courtyard/garden which houses the clients rare cycad collection. The sunny back area with views of the mountains, is where much entertainment happens.

The central stair acts like a hinge to the two adjoining angled sections of the house with a circular covered front entrance canopy. Projecting and recessed balconies and cascading roofs break the large scale of the buildings into smaller elements so that the mass of building is not overbearing.

Views dictate the locations of windows and the angled sites dictate the shapes of the plans. The house plan is linear and set back on the site to take advantage of the views and its garden area is located mostly on the front of the site enjoying the sea views.
ArchitectAmanda Katz Architect
ClientPrivate
BuilderTheron Broers
Structural EngineerDavid Hurter