Home for Abandoned Children

for Department of Social Services









HOME FOR ABANDONED CHILDREN

An existing hospital building is converted into a Service Point Office. This is a place where the public can come to apply for financial assistance from the government. They arrive at a secure site and are directed to the building’s Reception area and are then given individual interviews by social workers to determine whether they are eligible for government grants.

The facility is made up of the reception/waiting area and toilet facilities, three private interview spaces with visual contact to the reception area, a staff office area, administrator’s office, conference room, tea kitchen and staff toilets.

The original building is a simple rectangle with high pitched roof with a skylight at the back. The external finish is dark face brick which we plaster over and paint to lighten the facade. We add front and side extensions to the space, to allow for an entrance feature and a conference room. Internally walls are removed to create a large open plan office space at the back of the building and a large reception/waiting area at the front with toilet facilities and small offices at each side of the building.

The existing skylight is maintained in the new office space. We create a central view through the building from the entrance to the back garden area, making the building more secure and allowing for light to penetrate deep into the spaces. This central spine connects the waiting area to the staff area visually.

ArchitectAmanda Katz Architects
ClientPublic Administration Western Cape – Social Services Department
Building ContractorEdel Construction
Structural EngineerRobert Visser
Quantity SurveyorMacClaghlan Du Plooy