Bishopscourt Home

Cape Town




BISHOPSCOURT HOME

An existing unattractive 50’s style home is given a modern facelift. Bedrooms and bathrooms are upgraded and modernized and large covered private and social patios are added with upward sweeping roofs to give the best views of the surrounding mountains.

Old timber windows and outside doors are replaced with low maintenance aluminium windows and sliding folding doors giving easy flowing access between inside and outside spaces.

The magnificent garden is ordered to line with the home and a koi fishpond and grand patio steps are added to link the house to the garden and swimming pool. An en-suite bathroom and large basement entertainment room with indoor braai are added.

Externally we plastered over facebrick plinths and used a lovely earthy paint colour to tie the house together. The unusually angled house plan and roof were kept much as they were. However new, distinctive, upward sweeping timber ceilinged entrance canopy, patio and balcony roofs completely disguise the unsightly original roof edge.

The low roof over the entrance hall that made for a mean looking hole in the wall type entrance to this home was also disguised and a new roofed entry canopy was added to match the style of the patio roofs on the garden side of the house. These roofs have a metal sheet cover that is not visible, timber and brick pier supports and a wonderful sealed timber ceiling. The exposed timber beams have shaped ends and the black steel brackets that tie the roof structure together are expressed as modern elements.

Simon Beebee designed hand-made metal balustrades for the interior steps and new balcony and patio. They compliment the new modern design. The new en-suite bathroom extension for the main bedroom is luxurious. It has travertine floor and walls tiles, on-counter basins, frameless glass shower screens and lovely light and views from well-placed windows.

It is hard to believe what the original home looked like and how underused this fabulous site was. This relatively low costing upgrade has probably trebled the value of this home, plus given the owners immense pleasure in the use of the new and upgraded spaces.
ArchitectAmanda Katz Architects
ClientPrivate
Interior DesignerSalome Gunther
Quantity SurveyorsSDBS for estimate
Building ContractorM+H Contractors
Structural EngineerAlten Hulme and Associates
Landscape ArchitectDeon Bronkhurst of Ian Ford Landscape Architects